UA
RU
+38 (068) 371-12-29
ПН.-ПТ.: с 8:00 до 20:00
Субота: с 9:00 до 15:00
UA
RU
Новини
Назад

Анемія: діагностика, види, симптоми, лікування

Анемію ще називають недокрів’ям. Це клінічний стан, під час якого у людини знижується концентрація гемоглобіну та гематокритного числа крові, тобто збракує здорових еритроцитів (червонокрівців). У багатьох випадках це також супроводжується еритроцитопенією, тобто зменшенням кількості червоних кров’яних тілець, що містять гемоглобін. Гемоглобіном називається особливий білок, у якому є залізо. Він здатен з’єднуватись з киснем або вуглекислим газом та переносити їх по тканинах, забезпечуючи дихання органів людини.

Анемія – це поширене захворювання для сучасного суспільства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я на анемію страждає 30% населення світу. В країнах, що розвиваються на анемію хворіють 50% вагітних жінок та 40% дітей дошкільного віку.

Норма гемоглобіну

Слід заначити, що норма гемоглобіну у жінок та чоловіків різна. Відповідно, вона становить:

  • у чоловіків – 130-160 г\л;
  • у жінок – 120-140 г/л;
  • у новонароджених – 145-225 г/л;
  • у дітей до пів року – 95-135 г/л.

Відповідно до статистичних даних, на анемію найчастіше хворіють:

  • Жінки. Причиною залізодефіцитної анемії у жінок є втрата крові під час менструацій. Також до групи ризику належать вагітні, у раціоні яких недостатня кількість фолієвої кислоти і вітамінів групи В.
  • Немовлята. Найчастіше мова йде про малят, що народились недоношеними, або про немовлят з недостатньою вагою у разі, якщо вони недоотримують залізо з материнським молоком або молочною сумішшю.
  • Діти. У випадку, якщо їх раціон незбалансований та нерізноманітний.
  • Вегетаріанці. Це люди, які вживають недостатню кількість їжі, що містить залізо.
  • Люди із хронічними хворобами. Як правило, це пацієнти, що страждають на захворювання крові, онкологічні хвороби, ниркову недостатність, виразки, що кровоточать, деякі інфекції.

Симптоми анемії

Для анемії характерні наступні симптоми:

  • швидка втомлюваність;
  • постійна слабкість та в’ялість;
  • запаморочення, які виникають як під час руху, так і під час стояння;
  • часті головні болі;
  • задишка та біль у грудях;
  • втрата апетиту, особливо у немовлят та дітей;
  • блідість шкіри, слизових та нігтів;
  • швидке або нерегулярне серцебиття.

Також ознаками деяких типів анемії є ламкість нігтів, запалення язика, жовтяниця, тріщини з боків рота, збільшення лімфатичних вузлів, збільшення селезінки або печінки, проблеми з концентрацією уваги, незвичайні смакові уподобання (наприклад, бажання їсти глину, крейду, крохмаль).

Види анемії

В залежності від розміру клітин крові анемія поділяється на:

  • Макроцитарну. Цей вид анемії супроводжується збільшенням середнього розміру еритроцитів. Основною причиною макроцитарної анемії є нестача фолієвої кислоти або вітаміну В12. Досить часто до цієї ситуації призводить незбалансоване харчування, захворювання органів шлунково-кишкового тракту та проблеми з утворенням формених елементів.
  • Гостра постгеморагічна. Цей тип анемії є наслідком великої втрати крові. Хронічна форма захворювання обумовлена несильними, але тривалими кровотечами. Постгеморагічні анемії та складність їх перебігу залежать від сили та тривалості втрати крові.
  • Гемолітична. Даний вид анемії пов’язаний з гемолізом тобто руйнуванням еритроцитів безпосередньо в кров’яному руслі. В нормі це відбувається в печінці чи селезінці. Викликати гемолітичну анемію можуть: інтоксикація, отруєння, вплив низьких температур, спадкова або аутоімунна патологія.
  • Дефіцитні. Це найбільш поширений вид анемій. Як правило, він пов’язаний з іншими патологіями або неправильним харчуванням.
  • Аддісона-Бірмера. Це В12-дефіцитна анемія. Як правило, її викликає порушення кровотворення, що зумовлене нестачею вітаміну В12. Цей тип анемії зустрічається переважно у літніх людей старших за 60 років. Однак, лікарі фіксують захворювання і у дітей до 10 років.
  • Анемія вагітних. Цей тип анемії також відноситься до виду дефіцитних анемій. Захворювання розвивається внаслідок нестачі заліза в організмі. Настання вагітності потребує перегляду раціону майбутньої мами, вводу в раціон вітамінів та залізовмісних препаратів. Якщо в організмі вагітної низька концентрація гемоглобіну, важка анемія може розвинутись не лише у матері, а й в немовляти.
  • Сидеробластна. Цьому різновиду недокрів’я характерний недолік заліза. В основі патології складний процес під час якого утворюється гема – речовина, що входить до складу гемоглобіну.
  • Мієлодиспластичний синдром. Це група патологій із 5 різновидів, які відрізняються змінами, що відбуваються в крові. Найчастіше, мієлодиспластичний синдром є первинним явищем. Лише у 10% випадків він розвивається після хіміотерапії або інших факторів. Хворобі характерна важка форма. Після реєстрації синдрому тільки 60% пацієнтів живуть більше 5 років. Досить часто патологія призводить до розвитку лейкемії.
  • Даймонда-Блекфена. Це спадковий вид анемії, який передається аутосомно-рецессивно. Більшість фахівців пов’язують хворобу з аномалією попередників еритроцитів, а саме з дефектом їх мікрооточення в червоному кістковому мозку. Там присутні гуморальні речовини, які уповільнюють або запобігають утворенню червоних кров’яних тілець.
  • Апластична. Цей вид патології зустрічається дуже зрідка. І полягає в проблемі вироблення формених елементів крові кістковим мозком, а саме, їх потрібній кількості. 

Що стосується тяжкості перебігу анемії, то її поділяють на ступені:

  • легка або анемія 1 ступеню – характеризується до зниження гемоглобіну у чоловіків до 100 г/л, у жінок – 90 г/л;
  • середня або анемія 2 ступеню – відбувається зниження фарбувального пігменту в крові до 90-70 г/л;
  • важка або анемія 3 ступеню – гемоглобін падає нижче 70 г/л.

Також анемію розділяють на види в залежності від яскравості кольорового показника, що визначає насичення червоних кров’яних клітин гемоглобіном. Це:

  • гіпохромна – мале фарбування з показником нижче 0,8;
  • нормохромна – показник коливається від 0,8 до 1,05;
  • гіперхромна – надлишково пофарбовані еритроцити, результат перевищує 1,05.

Як анемія впливає на організм

До анемії не можна ставитись поблажливо, адже наслідки цього захворювання можуть бути досить серйозними, а подекуди навіть летальними. Найчастіше недокрів’я викликає наступні проблеми:

  • зниження імунітету і відповідно часті захворювання на ГРВІ;
  • поява неврологічних розладів та деформацій нервової системи;
  • набряки ніг;
  • збільшення печінки та селезінки;
  • патології серця, судин та ін. органів.

Запобігти серйозним наслідкам допоможе вчасне звернення до лікаря.

Причини анемії

На сьогодні відомо про три основні причини анемії. Це:

  • втрата організмом еритроцитів у разі кровотеч;
  • нездатність організму утворювати достатню кількість здорових еритроцитів;
  • знищення організмом власних еритроцитів.

Найпоширенішим типом анемії у світі є залізодефіцитна. У разі цієї патології в організмі спостерігається нестача заліза. Відповідно, він не може утворювати достатню кількість гемоглобіну.

Лікування та профілактика анемії

Лікування анемії залежить від причин її виникнення. Під час одного з різновидів дефіцитної анемії, як правило, призначають ліки з високим вмістом заліза та вітамінів. У разі великої крововтрати (після операцій, травм чи інших причин) досить часто вдаються до переливання крові. У дітей причиною недокрів’я можуть стати глисти і тоді призначаються протипаразитарні лікарські препарати. У будь-якому випадку рішення про методи лікування може приймати лише лікар на основі аналізу крові на анемію. Досить часто фахівець обмежується виробленням правильного харчування для пацієнта.

Отже, щоб пролікувати або запобігти анемії, раціон має містити:

  • Залізо. Цей мікроелемент міститься у м’ясі, бобових, зелених листових овочах.
  • Фолати. Вони є у фруктах, зелених листових овочах, зеленому горошку, червоній квасолі, яйцях, сирі, рибі, зернових, мигдалі та арахісі.
  • Вітамін В12. Його потребу можна забезпечити, вживаючи м’ясо, молочні продукти, продукти з сої та зернових.
  • Вітамін С. На нього багаті цитрусові, перець, броколі, помідори, дині та полуниці.

Слід заначити, що прибрати наслідки нестачі заліза у крові тільки за допомогою їжі неможливо. Тому, у разі будь-якої підозри на анемію слід звертатись до лікаря, який проведе обстеження та призначить лабораторну діагностику.