Цукровий діабет – це хронічне ендокринне захворювання, під час якого в крові значно підвищується рівень глюкози (цукру). Варто зазначити, що глюкоза є життєво необхідним елементом для організму, проте її підвищення призводить до порушень, які викликають незворотні наслідки для здоров’я людини.
Фахівці розрізняють два основних типи цукрового діабету. Це цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) і цукровий діабет 2-го типу (ЦД2). Діабет 1 типу – це аутоімунне захворювання, при якому імунна система атакує та знищує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. У результаті в організмі виникає його абсолютний дефіцит.
Діабет 2 типу – є найбільш поширеним типом цього захворювання. Він розвивається внаслідок того, що клітини не можуть ефективно використовувати інсулін, і це призводить до того, що рівень цукру в крові підвищується.
Також фахівці розрізняють менш поширені типи діабету, такі як гестаційний діабет, що виникає під час вагітності, та моногенні форми, які викликані генетичними змінами в організмі.
Лікування цукрового діабету складається з ряду стратегій та методів, спрямованих на контроль рівня цукру в крові та запобігання ускладненням. Серед них регулярне вимірювання цукру, прийом ліків, контроль артеріального тиску та ліпідів, регулярна фізична активність і, обов’язково, здоровий раціон.
Основні принципи дієти при діабеті
Пацієнти, у яких виявили цукровий діабет, сприймають діагноз як вирок. Вони впевнені, що їм доведеться відмовитися від більшості улюблених страв та продуктів. Дійсно, раціон доведеться скоригувати, проте це значно краще, ніж постійні ін’єкції та прийом цукрознижувальних препаратів.
Отже, щоб харчування приносило користь, слід дотримуватися таких принципів:
- Відмовитися від нездорової їжі. Про фастфуд, жирні страви, напівфабрикати доведеться забути. Усі ці продукти слід замінити здоровою їжею.
- Збалансувати калорійність. Йдеться про те, що під час кожного прийому їжі слід вживати приблизно однакову кількість калорій. Для цього слід заздалегідь планувати меню на день або звернутися за консультацією до фахівця.
- Вживати вуглеводи у першій половині дня. Це дозволить уникнути підвищення рівня глюкози у нічний час, коли контролювати цей процес неможливо.
- Дотримуватися режиму харчування. Слід відмовитися від перекусів. Харчуватися краще відповідно до складеного графіка. Фахівці радять їсти не три рази на день, а 5-6 з однаковими інтервалами. При цьому розмір порцій слід зменшити.
- Не переїдати. Хворий на цукровий діабет повинен з’їдати таку кількість продуктів, яка допоможе подолати відчуття голоду до наступного прийому їжі.
- Відмовитися від алкоголю. Алкогольні напої блокують викид глюкози печінкою, що може призвести до гіпоглікемії. Проте пиво та солодке вино можуть підвищити рівень цукру в крові.
- Не їсти перед сном. Останній прийом їжі у людини, яка страждає на діабет, має бути не пізніше ніж за 2 години до сну. Інакше пацієнт набере вагу, що призводить до ожиріння, яке є небезпечним.
- Пити багато води. Кількість рідини, яку протягом доби вживає діабетик, має становити 1,5-2 л.
- Відмовитися від цукру. Цукор потрапляє до організму як самостійний продукт або зі стравами, які його містять. Їх можна замінити цукрозамінниками, які мають нульовий глікемічний індекс і можуть використовуватися як у разі діабету 1-го, так і 2-го типів.
До речі, різке коливання цукру в крові, викликане вживанням певних продуктів, досить небезпечне для людей із цукровим діабетом. Це шкодить судинам і підвищує ризик ускладнень.
Запобігти такій ситуації допомагає дотримання глікемічного навантаження. Це показник, що враховує кількість вуглеводів у порції їжі та їхній вплив на рівень глюкози в крові.
Що стосується глікемічного індексу, то цей показник дозволяє класифікувати продукти залежно від того, як вони підвищують рівень цукру в крові та швидкість їх перетравлення. Знаючи глікемічний індекс продуктів, людині легше вибирати продукти для свого раціону.
Продукти, рекомендовані при діабеті
Людям із діагнозом цукровий діабет рекомендовано вживати нежирне м’ясо та рибу, яйця. Це можуть бути страви з телятини, курятини, індички, яловичини, м’яса кролика, дрібної риби. Також можна їсти страви з морепродуктів і субпродуктів. Що стосується яєць, то їхня кількість обмежена. За добу можна з’їдати не більше 2-3 штук.
Корисні для діабетиків крупи: перлова, ячна, гречана, пшоно, рисова, вівсяна, кіноа. Їх краще запарювати. Зловживати ними не варто.
Щодо жирів, то хворим на діабет можна вживати печінку тріски та рибу, у приготуванні салатів дієтологи радять використовувати арахісову, оливкову та мигдальну олію.
Якщо говорити про овочі, то найкращим вибором стануть овочеві культури, що ростуть над землею. Крім того, 1-2 рази на тиждень до раціону можна додавати сиру моркву, топінамбур, ріпу, корінь селери, чорні боби, ріпу, сочевицю. Без обмежень можна використовувати зелень і будь-які гриби. У разі діагностики цукрового діабету 2-го типу дозволені цільнозернові продукти й горіхи різних сортів.
Обов’язково діабетики мають включити до свого раціону фрукти та ягоди. Це малина, полуниця, червона смородина, авокадо, лимони. Що стосується яблук, абрикосів, слив, апельсинів, вишні, то їх не можна вживати натщесерце й більше ніж 100 г на добу. Тим, хто на дієті, пити можна чаї, каву, трав’яні настої.
Продукти, яких слід уникати
Щодо продуктів, які слід обов’язково виключити з раціону, то це:
- цукор;
- напівфабрикати;
- продукти з високим вмістом жиру;
- трансжири (маргарин, спред, попкорн, фастфуд);
- здобна випічка;
- деякі фрукти та сухофрукти (банани, виноград, диня, фініки, інжир, курага, родзинки).
Ці продукти можуть призвести до різкого підвищення рівня глюкози й погіршення стану хворого. Крім того, діабетикам слід обмежити вживання солі. Оптимальна кількість цього продукту на добу має становити 1 чайну ложку.
Планування харчування при діабеті
Планування харчування є ефективним інструментом контролю діабету. Для цього слід скористатися такими порадами:
- Створити індивідуальний план харчування разом із професійним дієтологом, який спеціалізується на лікуванні цукрового діабету. Фахівець допоможе створити персоналізований план харчування, буде надавати постійну підтримку й допоможе вирішувати проблеми, які виникають під час лікування.
- Скористатися методом тарілки. Він передбачає розділення тарілки на частини. Половину тарілки наповнюють некрохмалистими овочами, що містять низький вміст вуглеводів і калорій. Чверть посудини відводять під нежирні білки (курка-гриль, риба, тофу або бобові). Ще чверть віддають під цільнозернові чи крохмалисті овочі. До корисної тарілки також додають фрукти, нежирні молочні продукти або горіхи, насіння, оливкову олію.
- Привчити себе до уважного вивчення етикеток. Часто покупці ігнорують інформацію виробника. Тим, у кого діагноз цукровий діабет, цього робити не можна. Це дозволить уникнути небезпечних для їхнього стану продуктів. Те саме правило слід використовувати й у ресторанах – уважно читати меню.
Спеціальні дієтичні підходи при діабеті
Варто зазначити, що вже існують системи харчування, якими можна скористатися у разі захворювання на діабет. До них належать:
- Середземноморська дієта. Цей спосіб харчування визнано найкращим при діабеті, хворобах серця, для зміцнення імунітету та запобігання хронічним недугам. Основою такої дієти є рослинна їжа (овочі, фрукти, трави, горіхи, бобові та цільнозернові продукти). Також система передбачає щотижневий прийом риби, птиці та яєць. Порції молочних продуктів мають бути помірними, а ось кількість червоного м’яса слід обмежити.
- Низьковуглеводна дієта. Такий метод харчування допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, знизити вагу, зменшити дозування медикаментів. Дієта передбачає часте харчування маленькими порціями, виключення з раціону продуктів, що містять прості вуглеводи, дотримання водного балансу, регулярний контроль цукру в крові та застосування замінників цукру.
- Вегетаріанська та веганська дієта. Цей тип дієт фахівці рекомендують переважно людям, у яких діагностовано цукровий діабет 2-го типу. Такий спосіб харчування допоможе контролювати свою вагу, зменшить ризик ускладнень діабету, покращить контроль рівня цукру в крові та дію інсуліну. Проте, перш ніж вдаватися до веганської чи вегетаріанської дієти, потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб забезпечити для організму необхідний рівень корисних речовин і кількість калорій.
Вплив харчування на рівень цукру в крові
Варто пам’ятати, що одного методу харчування для всіх діабетиків не існує. Дієту слід підбирати з урахуванням фізичних і медичних показників. Зважаючи на вищезазначену інформацію, їжа для хворих на діабет не надто відрізняється від їжі здорових людей. Особливу увагу слід приділяти вмісту цукру.
Крім того, змінити життя хворого на цукровий діабет допоможе оздоровча фізкультура. Фізичні вправи дуже часто дають набагато кращий ефект, ніж прийом таблеток. Вони допомагають знизити глікемію, позбутися зайвої ваги, змінити ліпіди низької щільності на високі, знизити стрес і збільшити тривалість життя діабетика.
Практичні поради щодо харчування
Дотримуючись дієти, хворим на цукровий діабет слід харчуватися в один і той самий час, не можна пропускати прийоми їжі й наїдатися на ніч. Вживати краще максимально натуральні продукти з мінімальною обробкою, на вечерю не можна їсти вуглеводи. Також потрібно дотримуватися режиму сну. Недосипання призводить до переїдання та зайвих кілограмів. Якщо говорити конкретно про режим харчування, то меню на день може бути таким:
- сніданок: сирна запіканка з яблуком і корицею;
- другий сніданок: яблучно-шпинатовий смузі;
- обід: крем-суп із цвітної капусти, бурий рис, запечене куряче філе;
- підвечірок: салат із томатами чері та сиром моцарела, заправлений оливковою олією та лимонним соком;
- вечеря: парові котлети, коріння селери, кабачки й баклажани, приготовані на грилі.
Що стосується спокус, які періодично виникають у хворих на цукровий діабет, то тут також є певні правила:
- не варто купувати додому шкідливу їжу;
- перед тим як відвідувати захід, де буде шкідлива їжа, слід поїсти вдома;
- психологічно уявляйте наслідки вживання шкідливої їжі;
- у випічці можна замінити пшеничне борошно на мигдальне або кокосове;
- використовуйте кабачки замість макаронів, а батат замість картоплі;
- користуйтеся корисними рецептами;
- майте при собі перекус (насіння, горіхи, сухофрукти).
Безперечно, бувають і винятки. Проте і для них потрібно встановити суворі правила. Наприклад, можна порушити певну умову лише раз на тиждень або дозволяти собі суші один раз на місяць.
Варто пам’ятати, що дієта для діабетика – це не тимчасове випробування. Для таких людей режим змінюється на все життя. Зважаючи на це, варто подбати про індивідуальний підбір дієти, її різноманітність і результативність. Мотивацією для дотримання правильного способу харчування може стати будь-яка мета: подорож, нова робота, побудова кар’єри, створення сім’ї, продовження життя. На перших етапах хворим на діабет дуже допомагає щоденник харчування.