UA
RU
ПН.-ПТ.: с 8:00 до 20:00
Субота: с 9:00 до 15:00
UA
RU
Новини
Назад

Лікування хронічної втоми

Лікування хронічної втоми

Хронічна втома – це патологічний стан, упродовж якого у людини не проходить втома, присутнє постійне відчуття дефіциту сил, відбувається зниження працездатності, концентрації уваги. Поняття синдрому хронічної втоми з’явилося ще у 80-х роках минулого століття. Чисельні дослідження говорять про те, що на хронічну втому здебільшого страждають жінки віком від 25-45 років.

Звичайна та хронічна втоми відрізняються. Звичайна з’являється після перенавантаження організму, яким може бути посилене тренування, стресова ситуація, інтелектуальне напруження. Така втома супроводжується тимчасовим відчуттям слабкості та дефіциту енергії.

Якщо втома хронічна, то відчуття нездатності виконувати роботу (як інтелектуальну, так і фізичну) не проходить. Такий стан може тривати протягом 6 місяців і більше.

Причини хронічної втоми

Перш ніж лікувати хронічну втому, потрібно розібратися з її причинами. Вони бувають фізіологічними та психологічними. Якщо говорити про фізіологічні, то це:

  • дефіцит вітамінів В, С, D, йоду, магнію та заліза;
  • депресія;
  • серцево-судинні захворювання;
  • запальні процеси;
  • гормональні порушення;
  • понижений гемоглобін;
  • діабет.

Що стосується психологічних причин, то хронічну втому можуть спричинити:

  • пригнічений настрій;
  • постійна психологічна напруга;
  • підвищена тривожність;
  • погані умови проживання та праці;
  • шкідливі звички та інші.

Діагностика хронічної втоми

Діагностувати синдром хронічної втоми лікар може за наявності певних симптомів, які проявляються протягом кількох місяців. Специфічними для цього захворювання є відчуття відсутності сил зранку, яке проявляється навіть за повноцінного сну. Також людину постійно турбує головний біль, млявість, біль у м’язах та суглобах (що не пов’язано з хворобами опорно-рухового апарату), підвищена чутливість до шуму та світла, погіршення пам’яті та відсутність концентрації уваги, слабкість та сонливість, порушення сну, різкі зміни настрою, апатія, дратівливість, відсутність апетиту, або навпаки – переїдання, порушення травлення, загальне нездужання (тремор рук, оніміння кінцівок, запаморочення, нудота, непритомність, помутніння зору).

Діагностика хронічної втоми включає консультацію лікарів, низку медичних обстежень та аналізів:

  • огляд у терапевта, ендокринолога, невролога та психолога;
  • лабораторні аналізи крові;
  • УЗД щитоподібної залози та надниркових залоз;
  • енцефалограму, доплерографію судин голови та шиї;
  • УЗД серця та електрокардіограму;
  • УЗД черевної порожнини.

Комплексне дослідження призначається для того, щоб виключити захворювання, для яких втома є одним із симптомів.

Медичні методи лікування та психотерапевтичні підходи до терапії хронічної втоми

Лікування хронічної втоми призначається виходячи з причин її виникнення. Призначена терапія може включати:

  • медикаментозну терапію, яка направлена на лікування захворювань, виявлених під час діагностики: неврологічних, ендокринних, серцево-судинних патологій, відновлення гормонального фону;
  • прийом вітамінно-мінеральних комплексів або певних біодобавок;
  • прийом імуномоделюючих препаратів, які допоможуть у зміцненні захисних функцій організму;
  • психотерапію та сеанси з психологом;
  • лікувальну фізкультуру (ЛФК) та масаж.

Зміни у способі життя

Побороти хронічну втому самостійно не вдасться. У цьому випадку потрібна допомога спеціаліста, а то й не одного. Проте самостійно, або за участі лікаря власник діагнозу синдром хронічної втоми може переглянути своє харчування. Потрібно урізноманітнити раціон, додавши в нього продукти багаті на вітаміни групи D (яловичину, м’ясо птиці, зелень, бобові). Їсти потрібно регулярно, а перед сном не можна переїдати. Разом з цим потрібно дотримуватись водного балансу.

Ще однією причиною хронічної втоми є порушення сну. Треба привести графік сну до ладу: лягати спати не пізніше 12 годин ночі, і спати не менше 7-8 годин на добу. Нормалізувати сон допоможе відповідна атмосфера в кімнаті: температура в ній має бути не вище 18-20 градусів, а повітря свіжим. Помешкання потрібно регулярно провітрювати.

Альтернативні методи лікування

Під час лікування синдрому хронічної втоми також використовують альтернативні методи лікування, а саме натуропатію та гомеопатію, акупунктуру та масаж, рефлексотерапію та аромотерапію.

Самодопомога та підтримка

Що стосується самодопомоги у разі хронічної втоми, то перш за все це:

  • Відпочинок. Це поняття не означає сон. Важливо щодня робити речі, які приносять задоволення та наповнюють організм енергією. Відпочинком можна назвати медитацію, відпочинок лежачи в тихій кімнаті, прослуховування розслаблюючої музики, вправи на розслабленість та уважність.
  • Регулювання ритму та енергії. У цьому випадку потрібно визначити базовий рівень безпечної активності, тобто активності, яка не призводить до погіршення стану та перевтомлюваності.
  • Розставлення пріоритетів. Фахівці радять написати список усіх справ, які планується зробити, та відсортувати їх за важливістю та терміновістю. У цьому випадку важливо врахувати не лише роботу та домашні справи, а й знайти місце для справ, які подобаються.
  • Ритм. Треба привчати себе виконувати заплановані справи в одному стабільному ритмі день у день. Це допоможе знайти час на відновлення та відпочинок. Також треба знайти баланс між розумовими справами та фізичним навантаженням.

Якщо у людини діагностовано синдром хронічної втоми, їй не варто відмовлятися від сторонньої допомоги. Коли людина живе сама, вона може попросити друзів або родичів перевіряти, як вона почувається. Вони можуть допомагати у домашніх справах або вислухати таку собі сповідь хворого. Він може розповісти про симптоми та відчуття, які в нього з’явилися за хронічної втоми.

Ефективну допомогу людина може також отримати у групах підтримки та обміну досвідом. У таких спільнотах її учасники діляться відчуттями, обговорюють симптоми та методи самодопомоги.

Профілактика рецидивів

Синдром хронічної втоми не несе небезпеки життю людини. Як правило, прогноз у такому випадку сприятливий і завершується одужанням. Проте, у цілої низки людей трапляються рецидиви. Вони стають результатом соматичних захворювань або стресових ситуацій. Небезпеку також становлять збої у функціонуванні імунної системи.

Щоб запобігти розвитку синдрому хронічної втоми або рецидиву цього захворювання, важливо вчасно розпізнати симптоми. Якщо життя людини супроводжує безсоння, фізичне та емоційне напруження або проявляються інші ознаки, допускати посилення такого стану не можна. Людині потрібно сформувати об’єктивну самооцінку, організувати для себе адекватні фізичні та психічні навантаження, скласти розпорядок дня та дотримуватись його. Репродуктивну працю, а саме догляд за дітьми, хатню роботу краще розподіляти між всіма дорослими членами родинами. Окрім того, слід виділити час для повноцінного відпочинку та релаксу. Не варто відмовлятись від щорічних відпусток, переносити хвороби на ногах, слід прибрати певні незручності в житті: вибирати роботу, до якої швидше дістатися, придбати новий зручний матрац замість старого тощо.

Якщо так трапилося, що синдром хронічної втоми усе ж таки переміг, слід розуміти, що подолати цей стан за короткий термін не вдасться. Потрібно обов’язково звернутися до фахівця, а також набратися терпіння та зібрати волю в кулак. Кілька тижнів, а можливо навіть місяців доведеться витратити на те, щоб перебудувати графік, нормалізувати сон, раціон, фізичну активність. Професійні лікарі клініки Астрамедіка в Києві завжди готові допомогти з лікуванням хронічної втоми.