Цукровий діабет – це хронічне ендокринне захворювання під час якого в крові значно підвищується рівень глюкози (цукру). Варто зазначити, що глюкоза є життєво-необхідним елементом для організму, проте її підвищення призводить до порушень, які викликають незворотні наслідки для здоров’я людини.
Фахівці розрізняють два основних типи цукрового діабету. Це цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) та цукровий діабет 2-го типу (ЦД2). Діабет 1 типу – це аутоімунне захворювання за якого імунна система атакує та знищує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. У результаті в організмі виникає його абсолютний дефіцит.
Діабет 2 типу – є найпоширенішим типом даного захворювання. Він розвивається в результаті того, що клітини не можуть ефективно використовувати інсулін і це призводить до того, що рівень цукру в крові збільшується.
Також фахівці розрізняють менш поширені типи діабету, такі як гестаційний діабет, який виникає під час вагітності, та моногенні форми, до яких призводять генетичні зміни в організмі.
Лікування цукрового діабету складається з низки стратегій та методів, які спрямовані на контроль рівня цукру в крові та запобігання ускладненням. Серед них регулярне вимірювання цукру, прийом ліків, контроль артеріального тиску та ліпідів, регулярна фізична активність та, обов’язково, здоровий раціон.
Пацієнти, у яких виявили сахарний діабет, сприймають діагноз, як вирок. Вони впевнені, що їм доведеться відмовитися від більшості улюблених страв та продуктів. Дійсно, раціон доведеться відкоригувати, проте, це значно краще, аніж постійні ін'єкції та прийом цукрознижуючих препаратів.
Тож, щоб харчування приносило користь, в харчуванні слід дотримуватись наступних принципів:
До речі, різке коливання цукру в крові, спричинене вживанням певних продуктів, є досить небезпечним для людей з цукровим діабетом. Це шкодить судинам та підвищує ризик ускладнень.
Запобігти такій ситуації допомагає дотримання глікемічного навантаження. Це показник, який враховує кількість вуглеводів у порції їжі та їх вплив на рівень глюкози в крові.
Щодо глікемічного індексу, то цей показник дає можливість класифікувати продукти залежно від того, як вони підвищують рівень цукру в крові та швидкість їх перетравлення. Знаючи глікемічний індекс продуктів, людині легше підбирати продукти для свого раціону.
Людям з діагнозом цукровий діабет рекомендовано вживати нежирні м’ясо та рибу, яйця. Це можуть бути страви з телятини, курки, індички, яловичини, м’ясо кролика, дрібни види риби. Також можна їсти страви з морепродуктів та субпродуктів. Щодо яєць, то їх кількість обмежена. На добу можна з’їдати не більше 2-3 штук.
Корисними для діабетиків є крупи: перлова, ячна, гречана, пшона, рисова, вівсяна, кіноа. Їх краще запарювати. Зловживати ними не варто.
Щодо жирів, то хворим на діабет можна вживати печінку тріски та риб’ячий жир, у приготуванні салатів дієтологи радять використовувати арахісове, оливкове та мигдальне масла.
Якщо говорити про овочі, то найкращим вибором стануть овочеві культури, які ростуть над землею. Окрім того, 1-2 рази на тиждень до раціону можна додавати сиру моркву, топінамбур, ріпу, корінь селери, чорні боби, ріпу, чечевицю. Без обмежень можна вживати зелень та будь-які гриби. У разі діагностування цукрового діабету 2-го типу дозволені цільнозернові продукти та горіхи різних сортів.
Обов’язково діабетики мають включити до свого раціону фрукти та ягоди. Це малина, полуниця, червона смородина, авокадо, лимони. Щодо яблук, абрикосів, слив, апельсинів, вишні, то їх не можна вживати натщесерце та більше 100 г на добу. Тим, хто на дієті, пити можна чаї, каву, трав’яні відвари.
Щодо продуктів, які слід обов’язково виключити з раціону, то це:
Ці продукти можуть призвести до різкого підвищення рівня глюкози та погіршення стану хворого. Окрім того, діабетикам слід обмежити вживання солі. Оптимальна кількість цього продукту на добу має становити 1 чайна ложка.
Планування харчування є ефективним інструментом контролювання діабету. Для цього варто скористатись наступними порадами:
Варто зазначити, що вже існують системи харчування, якими можна скористатись у випадку захворювання на діабет. До них відносяться:
Варто пам’ятати, що одного методу харчування на усіх діабетиків не існує. Дієту слід підбирати з врахуванням фізичних та медичних показників. Зважаючи на вищевикладену інформацію, їжа для хворих на діабет не дуже відрізняється від їжі здорових людей. Особливу увагу слід приділяти вмісту цукру.
Окрім того, модифікувати життя хворого на цукровий діабет допоможе оздоровча фізкультура. Фізичні вправи досить часто дають набагато кращий ефект, ніж прийом таблеток. Вони допомагають знизити глікемію, позбавитись зайвої ваги, модифікувати ліпіди низької щільності в високу, знизити стрес та збільшити тривалість життя діабетика.
Дотримуючись дієти, хворим на цукровий діабет слід харчуватися в один і той самий час, не можна пропускати прийомів їжі та наїдатися на ніч. Вживати краще максимально натуральні продукти з мінімальною обробкою, на вечерю не можна їсти вуглеводні страви. Також треба дотримуватись режиму сну. Недосипання призводить до переїдання та зайвих кілограмів. Якщо говорити конкретно про режим харчування, то меню на день може бути таким:
Щодо спокус, які періодично виникають у хворих на цукровий діабет, то тут також є певні правила:
Безперечно, бувають і винятки. Однак і для них треба встановити сурові правила. Наприклад, можна порушити певну умову лише раз на тиждень або дозволяти собі суші – один раз на місяць.
Варто пам’ятати, що дієта для діабетика – це не тимчасове випробування. Для таких людей режим змінюється на усе життя. Зважаючи на це, варто попіклуватись про індивідуальний підбір дієти, її урізноманітнення та результативність. Мотивацією для дотримання правильного способу харчування може стати будь-яка мета – подорож, нова робота, побудова кар’єри, сім’ї, подовження життя. На перших етапах хворим на діабет дуже допомагає щоденник харчування.