ПН.-ПТ.: с 8:00 до 20:00
Субота: с 9:00 до 15:00
UA
RU
Новини
Назад

Знеболюючі, протизапальні препарати. В чому небезпека прийому?



Сучасний світ вимагає від нас досить швидкого життєвого темпу. Нам немає часу хворіти, бо маємо встигати зробити купу різних справ, щоб лишатись в потрібному руслі. Знеболюючі препарати стали для нас необхідним "рятівним желетом", щоб лишатись у вирі життя. Які ж ліки обрати?
 Як правльно вживати дані препарати, щоб не нашкодити свому здоров'ю? Розглянемо найпоширеніші з них - аспірин, парацетамол, ібупрофен, диклофенак. Якому ж препарату надати перевагу? Чим вони небезпечні, які наслідки можливі від тривалого використання?

Ацетилсаліцилова кислота (аспірин,АЦЦ, упсарин упса).

 Має здатність пригнічувати агрегації тромбоцитів, ефект триває до кількох діб після застосування, Тому вона може підвищувати схильність до кровотеч під час та після хірургічних втручань. Препарат має подразнюючу дію на слизову шлунково-кишкового тракту, тому його необхідно приймати лише після їжі, запиваючи достатньою кількістю води.Тривалість дії цього знеболюючого препарату лишедекілька годин.Аспірин не можна застосовувати більше 4 діб без консультації лікаря.  

Ібупрофен та диклофенак

Не слід застосовувати в комбінації з ацетилсаліциловою кислотою та іншими НПЗЗ. При частому застосуванні ібупрофена виникає звикання і він діятиме все слабше і слабше.Тому прийом знеболювальних препаратів зазвичай супроводжується потребою збільшувати дозу. А це погано. Перевага ібупрофена та диклофенака полягає у тому, що віони швидше виводяться з організму, а тому ризик передозування значно нижчий. 

Парацетамол

 З більшою вірогідністю може спричинити печінкову недостатність,призводити до порушення метаболізму глюкози, призвести до необхідності пересадки печінки або до летального наслідку. 

Систематичний прийом анальгетиків може спровокувати появу побічних ефектів. Наприклад, дратівливість і головний біль, з яким і боролися. Побічні реакції найчастіше спостерігалися з боку шлунково-кишкового тракту. При тривалому вживанні знеболювальних хімічна речовина може накопичуватися і токсично впливати на головний фільтр організму – печінку та нирки. НПЗЗ викликають порушення кровотворення (тромбоцитопенія, агранулоцитоз, нейтропенія, апластична анемія, гемолітична анемія, зниження гемоглобіну і гематокриту, лейкопенія, панцитопенія, еозинофілія). Такий вплив може спричинити кровотечі, виразкову хворобу, включаючи шлункову кровотечу, збільшується ризик розвитку бактеріальних інфекцій, так як пригнічуються захисні властивості організму, особливо при наявності ГРВІ. Підвищується ризик реакції гіперчутливості (алергічні прояви).

Як правильно приймати НПВС?

 Не можна застосовувати НПЗЗ більше 3 днів без огляду лікуючого лікаря в зв'язку з ризиком токсичного впливу на печінку та нирки, порушення роботи органів кровотворної системи. Також  при застосуванні НПЗЗ ускладненюється діагностика на фоні "змазування" симптомів, що викливкає труднощі в постановці діагнозу. В кожному індивідуальному випадку слід окремо підбирати знеболюючий препарат враховуючи супутні захворювання пацієнта, сумісність препаратів які приймаються, можливість розвитку алергічних реакцій, контролювати тривалість лікування та показники крові.